Fészek Pszichológiai Magánrendelő

Röviden a pszichológiai munkáról

KI A PSZICHOLÓGUS?

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, kire bízzuk életünk nehéz helyzeteit, kitől várjuk a megoldást, ismernünk kell, kellően felkészült-e a segítségnyújtásra. Jó tudni, ki és mikor végezhet szakszerű pszichoterápiát.

Pszichológus az, aki a pszichológia tudományát egyetemi képzés keretében sajátítja el, melynek végeztével okleveles pszichológus diplomát szerez. Ez az alapdiploma, mely egészségügyi ellátás biztosítására még nem jogosít. A diplomát követően szakképzésben vesz részt, mely 4 éves, intenzív szakmai és gyakorlatorientált képzés. Ezt egy klinikai szakvizsga követi, melynek sikeres abszolválása felhatalmazza arra a klinikai szakpszichológust, hogy pszichológiai tevékenységet végezzen, szakvéleményt állítson ki, alappszichoterápiát végezzen. Ezzel párhuzamosan el kell sajátítania azokat a módszereket, melyeket a munkája során alkalmazni fog: ez a pszichoterapeuta-képzés egy 2-3 évig tartó módszertani és egy két éves klinikai képzésből áll. Ennek végeztével nevezheti magát pszichoterapeutának és végezhet pszichoterápiát. Ha a pszichológus egy témakör mellett igen elkötelezett, gyakran PhD (doktori) cím megszerzésére is vállalkozik, melynek során 3-4 éven keresztül intenzív kutatásban vesz részt, eredményeit szaklapokban publikálja, disszertációját pedig gyakran könyv alakban is megjelenteti.

Vagyis egészségügyi tevékenység végzésére, magánrendelés folytatására csak és kizárólag klinikai szakpszichológus jogosult, alapdiplomával rendelkező pszichológus nem.

Segítő keresésekor célszerű tájékozódni választott pszichológusunk végzettségéről, jogosultságairól.